Botanički vrt - sjenata šetnica

23.10.2019.

Novost je i da će Sjenata šetnica imati dva nova ulaza u Botanički vrt, a mi se jedva čekamo ondje prošetati

Iako je dovršetak famozne Sjenate šetnica Botaničkog vrta u Zagrebu bio najavljen još za proljeće 2019. tek sada smo dobili uvid u njezin final. No, do njezinog službenog otvorenja morat ćemo se ipak strpjeti još koji tjedan, kaže nam u telefonskom razgovoru dr.sc. Vanja Stamenković, stručni savjetnik i zamjenik voditeljice Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu.

“Evo, nakon tehničkog pregleda očekuje se uporabna dozvola i onda će šetnica biti puštena u promet. Zasad je još zaključana, ali moguće da se sve odvije dosta brzo, pa ćete možda već idući tjedan njome prošetati” poručuje.

Ono što je u cijeloj priči posebno zanimljivo jest da će Botanički vrt od svog osnutka 1889. godine sada konačno dobiti južnu ogradu u obliku pergola, koje će ujedno služiti i za uzgajanje vrijedne zbirke penjačica.

Kada govorimo pak o biljkama preciznije, bit će tu skupina od uresnih heliofita poput ruža, drvenastih povijuša raskošnih grozdastih cvatova poput glicinija, raznih jednogodišnjih uresnica i trajnica, vazdazelenih povijuša te botanički zanimljivih svojta korisnih za nastavu botanike, hortikulture i šumarstva.

Osim vizualnog, velika vrijednost ovog tzv. cvjetnog prolaza, podsjeća Stamenković, upravo leži i u tom edukativnom karakteru biljaka koje će s ovim projektom imati, a onda i periodično nadograđivati.

Sjanata šetnica za čiji je projekt zaslužna arhitektica Maša Foretić Doležal, a izvođač TEH-GRADNJA d.o.o., duga je 370 metara, a povezivat će Runjaninovu, odnosno Crnatkovu ulicu s pješačkim mostom na Miramarskoj, čak i u vrijeme kada je Botanički vrt zatvoren.

To će se pak posebno svidjeti onima koji su se na toj ruti dosad uglavnom koristili željezničkim nasipom, a koji će za koji dan moći zamijeniti ovim jako lijepim i potrebnim prolazom.

Link